Η λειτουργία της σχολής


Η λειτουργία της σχολής

Η Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Ροντίδη διανύει το 25ο έτος ενεργούς θεατρικής δράσης στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, με έδρα της το κέντρο της πόλης, στην Αριστοτέλους 23 στον 2ο όροφο. Είναι αναγνωρισμένη από το κράτος και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Aθλητισμού. Η πολυετής εμπειρία των καταξιωμένων και ενεργών καθηγητών της σχολής, το άρτια οργανωμένο πρόγραμμα σπουδών της και η διαρκής αναζήτηση καινούργιων καλλιτεχνικών τάσεων, δίνει όλα τα απαραίτητα εφόδια σε όσους θέλουν να ζήσουν στο μαγικό και απρόβλεπτο κόσμο του θεάτρου. Μέσα από ένα αποδοτικά τηρούμενο πλάνο υποκριτικής και λοιπών μαθημάτων, με κίνητρο την ανάγκη για δημιουργία, ζητούμενο είναι η καλλιτεχνική έκφραση σε όλες της τις εκφάνσεις.

Η φοίτηση στην σχολή είναι τριετής και υποχρεωτική. Τα μαθήματα ξεκινούν την δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ολοκληρώνονται τον Ιούνιο και πραγματοποιούνται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 6 με 7 ώρες ημερησίως. Οι σπουδαστές καλούνται να δώσουν δύο φορές τον χρόνο εξετάσεις (Φεβρουάριο και Ιούνιο) ενώπιον επιτροπής καθηγητών της σχολής, σε όλα τα μαθήματα που διδάσκονται ανά εβδομάδα, έτσι ώστε να προαχθούν στο επόμενο εξάμηνο και κατ’ επέκταση, στο επόμενο έτος.

Οι σπουδαστές της σχολής, από το Α΄έτος ακόμα, έχουν την μοναδική δυνατότητα συμμετοχής στις παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής Ροντίδη με παιδικά θεατρικά έργα που περιοδεύουν ολόκληρο τον χρόνο σε όλη την Ελλάδα. Εκτός λοιπόν από την σκηνική εμπειρία που αποκτούν, έχουν την ανάλογη οικονομική απολαβή αλλά αποκτούν και τα πρώτα τους θεατρικά ένσημα. Το ίδιο ισχύει και για το Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη που στεγάζεται στο θέατρο ¨ΡΟ¨ και ανεβάζει παραστάσεις που απευθύνονται σε ενήλικο κοινό, με έργα κλασικού &  σύγχρονου ρεπερτορίου.

Στο τέλος του Ακαδημαϊκού έτους, όλοι οι σπουδαστές και των τριών ετών παρουσιάζουν Υποκριτική, Χορό - Θεατρική κινησιολογία, Τραγούδι στα πλαίσια του θεσμού των ετήσιων θεατρικών δρώμενων της σχολής, σε θέατρο της Θεσσαλονίκης.