Τρόποι Εισαγωγής Στη Δραματική Σχολή


1)Εισαγωγή Στη Σχολή Με Εισαγωγικές Εξετάσεις στο Υπ. Πολιτισμού

Ο τρόπος αυτός, αφορά σε εισαγωγικές εξετάσεις πριν τη φοίτηση του ενδιαφερομένου, που διενεργεί το Υπουργείο Πολιτισμού ενώπιων επιτροπής, κάθε Σεπτέμβριο στην Αθήνα. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στις εξετάσεις αυτές είναι:                                                                                                                    α) Αίτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού (γίνεται και στη Σχολή)                                                              

 β) Φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου                                          

 γ) Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας    

 Η τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεως και δικαιολογητικών για φέτος είναι η Παρασκευή 25η Αυγούστου.                                                                              

  Οι παραπάνω εξετάσεις χωρίζονται σε δύο κύκλους:                                                                                                                        

  Ο 1ος κύκλος απαιτεί έναν μονόλογο Υποκριτικής, ένα Ποιήμα απαγγελία, ένα Τραγούδι και μία συνθήκη αυτοσχεδιασμού που θα τεθεί πάνω σε έναν μονόλογο που θα δώσει η επιτροπή.(Για αυτόν το σκοπό πραγματοποιείται προετοιμασία). Αφού λοιπόν ο εξεταζόμενος πετύχει στον α΄ κύκλο εξετάσεων, καλείται να μετέχει στον 2ο κύκλο, ο οποίος αφορά στοιχειώδεις γνώσεις Ιστορίας Θεάτρου και Λογοτεχνίας σε γραπτή μορφή.Μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, ο υποψήφιος σπουδαστής μπορεί να ξεκινήσει τις σπουδές  του στη σχολή, που διαρκούν 3 χρόνια, με παρακολούθηση 6 και 7 ωρών καθημερινά.Μετά την ολοκλήρωση και των 3 χρόνων φοίτησης, ο σπουδαστής καλείται να δώσει και τελικές (Διπλωματικές) εξετάσεις ενώπιων επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό να αναγνωριστεί το Δίπλωμα του από το Κράτος.  

  Τι παρέχει ένα Αναγνωρισμένο Δίπλωμα από το κράτος:               

  α) Δίπλωμα Ανώτερης Εκπαίδευσης                                                 

 β) Αναβολή Στράτευσης                                                 

 γ) Σπουδαστική ταυτότητα που επιτρέπει στον σπουδαστή να παρακολουθεί δωρεάν ή με μειωμένο  εισιτήριο θεατρικές παραστάσεις    

 δ) Δυνατότητα εισαγωγής μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων, στα τμήματα Θεατρολογίας και Κινηματογράφου των Α.Ε.Ι. για περαιτέρω σπουδή                

 ε) Δυνατότητα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο εξωτερικό, σε ανάλογη Σχολή, με βαθμό  Διπλώματος  

 στ) Συμμετοχή σε διαγωνισμούς και προκηρύξεις, που διενεργούνται για διδασκαλία Θεάτρου στον Δημόσιο και  Ιδιωτικό τομέα.    

 

2) Εισαγωγή Στη Σχολή Χωρίς Εξετάσεις 

Ο τρόπος αυτός εισαγωγής, δεν αφορά εξετάσεις. Προϋποθέτει μία συζήτηση που καλείται να κάνει ο υποψήφιος σπουδαστής με τον Διευθυντή Σπουδών της Σχολής, και κατόπιν την  εγγραφή. Η φοίτηση είναι τριετής, και τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) 6 ή 7 ώρες ανάλογα με το πρόγραμμα της κάθε ημέρας. Το ετήσιο πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται σε 2 εξεταστικές περιόδους (Φεβρουαρίου και Ιουνίου) όπου δίδονται εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα, θεωρητικά και πρακτικά που παρακολουθεί ο σπουδαστής ανά εβδομάδα, έτσι ώστε να λάβει την ανάλογη βαθμολογία που θα τον προαγάγει στο επόμενο εξάμηνο και στο επόμενο έτος κατ’ επέκταση. Κάθε χρονιά οι Α΄ετείς σπουδαστές συμμετέχουν σε μία παράσταση που παρουσιάζεται σε θέατρο της Θεσσαλονίκης και αφορά στη θεατρική πρακτική τους εξάσκηση.

Κατά τη διάρκεια του έτους ο σπουδαστής είναι ελεύθερος να δοκιμαστεί σε διάφορες οντισιόν ή casting, που αναρτούνται στον πίνακα ανακοινώσεων της σχολής, όπου σε περίπτωση επιλογής του και αφού έχει ενημερώσει την Διεύθυνση της Σχολής, μπορεί να συνδυάσει τη σπουδή του με εργασία στον χώρο, αλλά πάντα με πρωταρχικό του στόχο την Θεατρική παίδευση. Να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους σπουδαστές της σχολής, από το Β΄ έτος φοίτησης τους στην σχολή και ανάλογα πάντα με την επιμέλεια, την πειθαρχία και την συνειδητότητα τους επιλέγονται να συμμετάσχουν στους επαγγελματικούς θιάσους Παιδική Σκηνή Ροντίδη, Σύγχρονο Θέατρο Ροντίδη και Θέατρο ΡΟ, όπου αντιμετωπίζονται άκρως επαγγελματικά, με την νόμιμη οικονομική κάλυψη και τα θεατρικά ένσημα που ορίζει ο νόμος του κράτους, ανάλογα με την συμμετοχή τους σε παραστάσεις, είτε σε μορφή περιοδείας, είτε εντός πόλεως.  

Με την ολοκλήρωση της φοίτησης και των 3 ετών, δίδεται Πιστοποιητικό Σπουδών, το οποίο παρέχει όλα τα απαραίτητα εφόδια, αναζήτησης εργασίας στον χώρο.     

 

3) Εισαγωγή Στη Σχολή Με Επιλογή Μαθημάτων

Η εισαγωγή με αυτόν τον τρόπο, αφορά στην επιλογή μαθημάτων της αρεσκείας του ενδιαφερομένου, ανάλογα με τον χρόνο και την οικονομική δυνατότητα που υπάρχει. Μέσω της φοίτησης αυτής, παρέχεται μία βεβαίωση σπουδών για τα μαθήματα που ο σπουδαστής επέλεξε να παρακολουθεί.