Επαγγελματική Σχολή Σκηνοθεσίας Θεάτρου Ροντίδη 2019-2020


Επαγγελματική Σχολή Σκηνοθεσίας Θεάτρου Ροντίδη 2019-2020

Η Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Ροντίδη με πάνω από 25 χρόνια στη  θεατρική παίδευση και το Σύγχρονο Θέατρο με πάνω από  40 χρόνια ενεργούς θεατρικής πορείας και δράσης στην παρουσίαση - σκηνοθεσία θεατρικών έργων, δημιουργούν την πρώτη επαγγελματική ιδιωτική σχολή σκηνοθεσίας θεάτρου, στην Θεσσαλονίκη, Αριστοτέλους 23 2ος όροφος, που θα ξεκινήσει την λειτουργία της από το έτος 2019-2020.

Η πολύχρονη εμπειρία των σκηνοθετών και των υπολοίπων καθηγητών, είναι στοιχείο απόλυτης κατάρτισης. Η σπουδή είναι τριετούς φοίτησης (6 εξάμηνα) και περιλαμβάνει μαθήματα και πρακτικές σκηνοθεσίας.

Αναλυτικότερα:

 1. Δραματολογική Ανάλυση Θεατρικών έργων – παγκόσμιου και ελληνικού ρεπερτορίου.
 2. Τρόποι Δραματουργικής ανάλυσης, απόλυτης αντιληπτικότητας  ηθοποιών και χαρακτήρων ηρώων του κάθε έργου, που θα σκηνοθετηθεί.
 3. Ειδικά Ζητήματα Διδασκαλίας, όπως επιλογή τρόπου μεταφοράς έργου, με ανάλογες  συνθήκες παρουσίασης. (Θέατρο Σκληρότητας, Οπτικοακουστικό Θέατρο, Αστικό Δράμα, Ελισαβετιανό Θέατρο, Επικό Θέατρο, Κωμωδία, Φάρσα, Μπουλβάρ, Τραγωδία, Αττική Κωμωδία, Παιδικό Θέατρο).
 4. Εξειδικευμένη μέθοδος δραματοποίησης λογοτεχνικού κειμένου ή θεατρικού έργου με εφαρμογή οπτικοακουστικών μέσων.
 5. Performing, βασισμένο σε σύγχρονες τάσεις παρουσίασης εικαστικά. (Σκηνογραφικά και ενδυματολογικά)
 6. Διαφοροποιήσεις σώματος – προσώπου, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε έργου, μέσα από την τέχνη του μακιγιάζ.
 7. Αυτοσχεδιαστικές δημιουργικές παρεμβάσεις σε έργα, (διασκευές) πέρα από το κείμενο του συγγραφέα, με επιλογή του σκηνοθέτη.
 8. Φωτισμός και ήχος  (Τρόποι με φυσική ευαισθησία σε ολόκληρο το φωτιστικό και ηχητικό περιβάλλον του εκάστοτε θεάτρου).
 9. Θέατρο Αναλογίου (Τρόποι παρουσίασης – ανάγνωση – σκηνοθεσία)
 10. Αφηγηματική Υποκριτική
 11. Πρακτική,  με παρακολούθηση σκηνοθεσίας από σκηνές σε διάφορα έργα στη Δραματική Σχολή.
 12. Πρακτική και ως βοηθοί αρχικά, (προετοιμασία ολοκληρωμένων έργων – Κεντρικής και Παιδικής Σκηνής).

ΠΛΗΡΗΣ ΣΤΟΧΟΣ του σπουδαστή – σκηνοθέτη είναι η εκπαίδευση του ως δημιουργού και κυρίαρχου ηγέτη. Για τον σκοπό αυτό δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της μοναδικής καλλιτεχνικής φαντασίας του σκηνοθέτη και της κυριαρχίας του στην ηγετική συνεργασία με σκηνογράφο,  ενδυματολόγο, μουσικό και φωτιστή, ηχολήπτη και γενικά στην παραγωγή.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ, θα παρακολουθούν σε συνδιδασκαλία και πρακτικά μαθήματα τουλάχιστον από επτά καθηγητές δασκάλους – σκηνοθέτες της Δραματικής σχολής για πρακτική εφαρμογή του επαγγέλματος, σε πραγματικές δράσεις επί σκηνής, σε έργα πρόζας, Αρχαίο Δράμα, Αττική Κωμωδία, Θέατρο Παραλόγου, Ελισαβετιανό Θέατρο, Αστικό Δράμα, Musical Theater, Θέατρο Πρόζας, Επικό Θέατρο, αλλά και  Θεατρικούς Αυτοσχεδιασμούς (δρώμενο με λόγο – αντίλογο σε δοσμένο τίτλο)

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ – ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ, θα συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία, ακολουθώντας όλες τις απαιτούμενες συναντήσεις: Πρόβες Ηθοποιών, Τεχνικές πρόβες ήχου, Φωτισμού, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας, Μακιγιάζ – Διαφοροποίηση Προσώπου – Σώματος με συνεδρίες προ και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το ανέβασμα έργου ή έργων (βοηθοί σε κάθε τομέα), ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τέχνης τους, με τεχνογνωσία και καλλιτεχνική ποιότητα και με παράλληλο στόχο, ώστε με το πέρας των σπουδών να έχει δοθεί στους πτυχιούχους σκηνοθέτες η απαραίτητη διδακτική εμπειρία.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών θα γίνονται σεμινάρια με επαγγελματίες σκηνοθέτες του θεάτρου,  ώστε να προσφέρεται στους σπουδαστές – σκηνοθέτες, συνεχόμενη τεχνογνωσία.

Τα μαθήματα ξεκινούν από αρχές Οκτωβρίου, ολοκληρώνονται τέλη Ιουνίου και θα πραγματοποιούνται καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:00 έως τις 16:00) Η φοίτηση είναι τριετής.   

Κόστος Α΄ έτους: 200€ μηνιαίως (1800€ ετησίως / Οκτώβριος - Ιούνιος)   

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση συμμετοχής, στην γραμματεία της σχολής Αριστοτέλους 23 2ος  όροφος καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή  12:30 – 20:30                                                                               

Η Σχολή σκηνοθεσίας απευθύνεται σε: Ηθοποιούς, σπουδαστές δραματικών σχολών, εργαστηρίων και σε όποιον θέλει να μυηθεί στον κόσμο της σκηνοθεσίας του θεάτρου.